Hayvanlarda İlk Yardım Eğitimi Nedir

HAYVANLARDA İLK YARDIM EĞİTİMİ NEDİR?

Eğitimin Amacı:

Hayvanlarda da ilk yardım eğitimi insanlarda olduğu gibi son derece önemlidir.  Bu konuda bilgisi olmayan kişilerin, yaralı veya hasta bir kedi kopek gördüğünde ne yapacağını bilmediği için olay yerini terk etmesinin önüne geçmektir. Doğru ilk yardım uygulamalarını yaygınlaştırarak ölüm ve  sakatlık oranlarını minimuma indirmektir.

EVCİL HAYVAN İLK YARDIM EĞİTİMİ

• Evcil hayvan sahiplerinin ilk müdahaleyi yapabilmesini sağlamak.

• Evcil hayvan sahiplerinin, kendisini temel evcil hayvan ilk yardım tekniklerine alıştırmak.

• Temel Evcil Hayvan İlk yardım eğitimini, tüm evcil hayvan sahiplerinin öğrenmesi lazımdır.

• Acil durumlarda evcil hayvanın hayatının kurtulabilmesini sağlamak.

• Acil bir durumda bilmeniz gereken bilgi ve teknikleri içerir.

İLK YARDIM ÇANTASI OLMALI

Hasta ve yaralı hayvana yaklaşırken çok dikkatli olunması gerekir. İlk başta kontrol etmemiz gereken nefes, nabız ve kalp atımıdır. Hayvanın kalp atışlarını, kulak arkası tam çene ve boyun bağlantısından da nabzı kontrol edebiliriz. Eğer nefes alıyorsa vücut bütünlüğü tam mı, açık yara ile kanama var mı ve hayvanın bilinci açık mı diye kontrol etmemiz gerekiyor. İlk yardım çantası mutlaka olmalı.

Çantanın içinde mutlaka olması gereken malzemeler;

•      Makas

•      Cımbız

•      Turnike

•      Tampon

•      Sargı bezi

•      Pamuk

Bilincin açık olup olmadığı, belli bir noktaya gözlerin sabitlenip sabitlenmediği, hayvanın alışılmış davranışlarının dışında hareket etmesi ile anlaşılabilir

“HAYVANLARIN İLGİYE İHTİYAÇI VAR”

Hayvanlar derdini ve acısını anlatamaz. Herhangi bir problemin olup olmadığı gözlemlenmesi gerekiyor. Sık idrar yapma olayı şeker hastalığının ya da hormonlarında bir problemin habercisi niteliğinde olabilir.

Yaralanma, Kırık ve Çıkıklarda İlk Yardım

Evcil hayvanlarınız, uzuvları yaralandığında topallıyor ve acı içinde olabilir. Bu durum kaslarında veya tendonlarında sıkıntı olup olmadığını gösterir, bir kırığı veya çıkığı olabilir. Evcil hayvanınız bir yaralanmadan sonra herhangi bir rahatsızlık belirtisi gösteriyorsa, ilk yardım uygulanarak sonucun daha kötüye gitmesi önlenebilir.

Kanamalarda İlk Yardım

Dış kanamanın oldukça belirgin semptomları vardır ve deriden kan gelir. Böyle durumlarda çevrenizde damlalar olabilir. Bu durumlarda kanayan bölge tespit edilip fazla kan kaybının önüne geçilmesi gerekmektedir.

Evcil hayvanınıza bir araç çarptıysa veya yüksekten düştüyse, iç kanaması ve kırık ihtimali olabilir. İç kanamanın fark edilmesi zordur çünkü semptomlar dış kanama kadar belirgin veya net değildir ancak bazı belirtileri vardır bu eğitimde bu belirtilerin neler olduğunu öğreneceksiniz.

Yanıklarda İlk Yardım

Evcil hayvanlar, elektrik çarpması, kimyasal maddelere maruz kalma ve sıcak sıvılar veya nesneler nedeniyle yanığa maruz kaldığı durumlarda kalabilirler. Yanık durumunu yaşayan hayvanlar, bir uzvunun etkilenmesi durumunda acı çekme ve hatta topallama şeklinde ağrı ve rahatsızlık belirtileri gösterir. Cilt kızarır ancak sağlam görünebilir. Bu durum birinci derece yanıktır. İkinci derece ve üçüncü derece bir doku kaybı olabilir. Yanık şiddetliyse veya vücudun geniş bir alanını kaplarsa evcil hayvanınız şoka girebilir. Bu aşamada nasıl bir ilk yardım uygulamasında bulunacağımızı bilmek çok önemlidir.

Müdahale Şekilleri

Evcil hayvanlar, bazı maddeleri çiğnerken boğulma tehlikesi geçirebilirler. İlk yardım eğitimiyle doğru ve hızlı müdahale edebilmek son derece önemlidir.

Kimyasal maddeler, zehirli yiyecekler, giysiler, küçük oyuncaklar ve bitkiler, hayvanlarımız için tehlikeli olabilir. Evcil hayvanlarımız bundan dolayı zehirlenebilir. Evcil hayvanınız bazı semptomlarında uyuşukluk, kusma, ishal, nöbetler, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı belirtisi gösterebilirler.

Evcil hayvanlar da insanlar gibi aşırı ısınmaya karşı hassastır. Sıcaklardan etkilenmesinin önüne geçmenin yolları vardır ve çoğu sağduyudur. Evcil hayvanınızın nefes nefese kaldığını, yürümekte zorluk çektiğini veya yere yığıldığını fark edebilirsiniz, o zaman sıcak çarpmasına maruz kalmış olabilir.

Bir araba çarpması veya yanma gibi ciddi bir travmanın ardından evcil hayvanınız bir şok durumuna girebilir. Vücut şoka uğradığında, iç organlara giden kan akışının azalması nedeniyle yeterli oksijen alamaz. Şok hayvanın yaşamını tehdit eden bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gereklidir.

Evcil hayvanınızın nefes almasında sıkıntı fark etmek son derece korkutucu ve streslidir. Kötü durumda olan diş etleri ve göğsün hiç hareket etmemesi apne veya nefes almama belirtisidir. Eğitim almış bir ilk yardımcı tarafından derhal Temel yaşam desteğine başlanmaz ise evcil hayvanınız tehlikede!

Hayvanınız bilinçsizse, nefes almıyorsa, nabzı yoksa ve diş etleri soluksa, CPR’ye ihtiyacı vardır.

Etiketler:
WhatsApp
X
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Yükselen Akademi – Diğer Blog Yazıları

Diğer Makaleler