METAVERSE NEDİR?

Metaverse, gerçekliğin dışında insan zihninde ve artırılmış gerçeklik yardımıyla arsa satın alma alınmasına yönelik olarak kullanılan bir kavramdır. Metavers, Türkçe karşılığı ise sanal evrendir. Metaverseler, artırılmış gerçeklik cihazları ile kalıcı, çevrimiçi, 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, varsayıma dayalı olan, gerçekten var olmayan düşünsel yapılardır.

Metaverseler iş dünyasında insanlara çeşitli fırsatlar sunmaktadır. 3D sayesinde insanlar bu ortamlara giriş yapıp etkileşimde bulunabilirler. Kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için alt yapı olanakları sağlar.

Sanal gerçeklik cihazları üzerinde çalışan OCULUS firması, dünyada en önemli Metaverse yatırımcılarının başında gelmektedir. Şirketin sahibi ise şu anda Facebook’tur. Microsoft gibi önemli yazılım şirketi ile anlaşmalar yaparak işbirliği yapmıştır. Bunun yanı sıra Roblox gibi büyük firmalar da bu alanda yatırım yapmıştır.

Metaverse kavramı ilk olarak N. Stephenson tarafından 1992 yılında bilimkurgu adında yayımladığı romanında ortaya atılmıştır. O günden sonra da kurgusal bir dünya olarak tanımlanmıştır. Romanın adı Snow Crash’dır. Tabi her şeyde olduğu gibi bu kavram da zamanında eleştirilmiş ve çok abartılı olarak nitelendirilmiştir. Facebook’un ilgi duymasıyla dünyanın da dikkatini çekmiştir. Facebook bu konuda milyonlarca insanın bilgisini elinde bulundurduğu için büyük bir kitleye hitap etmektedir. Bu durum da insanlar üzerinde endişeyle karşılanmaktadır.Sanal bir âlem olan Metaverse, büyük bir kamusal alan oluşturmak istemektedir. Bu alanlar yine kendisi gibi sanal olan kripto paralarla işlem görmektedir. İnternetin de geleceği olarak nitelendirilen bu alana ilk girişi yapan şehir Seul’dur.

Bu alan da büyüdükçe sanal ortamda alışverişin de hacmi oldukça artmaktadır. Sanal cihazların bu ortamlarda çok rağbet görmesi gelecek adına beklenen bir yapay piyasadır. Metaverde sinemaya gitme, kafede zaman geçirme, parklarda eğlenme gibi birçok eylemleri fiziksel çaba harcamadan yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bir tür sağlıksız toplum oluşmasına zemin hazırlayan bu durum karşısında insanlar, fırsatların yanı sıra hareket etme kabiliyetlerini de etkileyeceğe benzemektedir. Travis Csott da bu ortamda 2020 yılında sanal konser düzenlemiştir. Bu konseri 12 milyon kişi aynı anda izlemiştir. Canlı konserler, etkinlikler ve fikir toplantıları da bu ortamlarda yapılması planlanmaktadır.  Dünyaca ünlü gerçek mimarlara tasarlatılan bu yer sanal bir ortamdır. Çarşı, şehir, ülke, gezegen. Metaverse tüm bunları kapsayan ve birleştiren bir kavram olma iddiasında. Metaverse’’ kavramıyla ilk karşılaşmamız 1992 yılına uzanıyor. Amerikalı yazar N. Stephenson, “Snow Crash’’ isimli romanında insanların avatarlarının yer aldığı üç boyutlu bir dünyadan bahsediyor ve buna da Metaverse diyor.

-Arkasında ona nasıl ulaşılabileceğini açıklayan anlamsız sözler var. Bir telefon numarası ve Metaverse için bir adres.

-Aptalca bir isim’ dedi kartı tulumunun yüzlerce cebinden birine sokuştururken.

-Ama bunu asla unutmayacaksın’ dedi, Hero.

Metaverse kelimesi, universe ve meta kelimelerinden meydana geliyor.

“Evrenin ötesi”- Binlerce kişiden oluşan fiziksel gerçeklik ve artırılmış sanal gerçekliğin bir araya gelmesiyle oluşan online dünya topluluğudur.

Metaverse, çizgi roman kahramanlarının ve değişik dünyalarda yaşayan sanal kahramanlarla birlikte bizleri de içine alan devasa bir düşünsel ortamdır. Dijital gezegen devasa bir ortamdır. Fakat bizler bu ortamlara geçiş yapabilmek için artırılmış gerçeklik niteliğinde üretilen bir gözlükle bağlanmaktadır. Zuccerberg’e göre mobil internetten sonraki en büyük yenilik Metaverse olacaktır. Dijital endüstri, şirketler, kullanıcılar, değiştiriciler ve tasarımcılar, içerik üreticilerin ortaklaşa çaba sarf ederek oluşturmuştur bu ortamı. Kripto paralarla da ilgilenenlerin aslında hiç farkında olmadan bu ortamlara adım attığını da söyleyebiliriz.

Çeşitli büyük firmaların da desteklediği bu ortam için yatırımlar oldukça artmaktadır. İlgi devasa boyutlara ulaşmakta ve milyarlarca dolar harcanmaktadır. Oyunlar sadece oyun olmakla kalmayıp artık içimize, daha doğrusu bizi de içine alan sanal âlemler yaratılmıştır. Onlar oyunun da ötesinde sosyal bir ortamı bir Metaverse inşa ediyoruz sloganıyla yola çıkan bu mimarlar ileride nelere imza atacakları bile günümüzde hayal bile edilememektedir. Bir ortamdan başkasına, bir evrenden başkasına tasarımlarımızı taşımamıza olanak sağlamaktadır.

Bir nevi oyuncakları alarak kendi dünyamıza getirdiğimiz zamanlardan, bizim onların dünyasına gitme zamanı geldi gibi. Bu durum tam Metaverse’i tanımlıyor. Başka evrenlere seyahat edebilmenin yolu artık açıldı gibi. Şimdi gidip oradan ortam satın almaya geldi sıra. Gündemi takip etmekte her zaman fayda var. Hayal gücümüzün insanların elinden daha nerelere gideceği ve gerçekle sanal âlemi karıştıracağımız ortamların başlangıcı gibidir Metaverse.

Etiketler:
WhatsApp
X
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Yükselen Akademi – Diğer Blog Yazıları

Diğer Makaleler