Oyun Terapisi Nedir

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisi, oyuncaklar, oyunlar ve çocukların renkli dünyalarına ait materyalleri kullanarak kendilerini ifade etmelerini, sorunlarını ortaya çıkarmalarını sağlamak ve bunlara çözümler üretmektir. Bu terapi yöntemine uygun yaşlar 3-12 yaştır. Kullanılan oyun ve oyuncaların seçimi rollere göre değişmektedir. Bazı durumlarda çocuk oyunları belirlerken bazı durumlarda da bu kontrol terapistin elindedir. Terapinin yardımıyla çocuklarda meydana gelen birçok sorun çözüme kavuşacaktır. Bu sorunlar şunlardır; kıskançlık, öfke, tuvalet sorunları, öz güven eksikliği, anne babanın boşanması, okulda yaşanan sorunlar, cinsel sorunlar, depresyon ve ailede yaşanan can kaybı. Bu sorunların çözüme kavuşabilmesi adına ailenin terapist ile olan ilişkisi çok önemlidir. Sorunları saklamadan terapist ile paylaşmak gerekir. Terapist ise bu sorunları dinleyerek çözümler üzerine çalışır.

OYUN TERAPİSİNİN AMACI NEDİR?

Oyun terapisinin amacı, çocuğun terapi öncesinden daha iyi hissetmesini, yaşadığı sorunların açığa çıkarılmasını ve çözüme kavuşturulmasıdır. Çocuklar oyun oynarken aynı durumların içinde birçok kez kalırlar ve her seferinde olaylara karşı olan tutumları biraz daha gelişir. Böylece hayatının geri kalanında da gerçek tepkiler vermeyi öğrenen çocuklar çok daha başarılı olacaklardır.

Çocuklar yaşlarının küçük olması sebebiyle olayları olgunlukla karşılayamaz ve anlatılanları anlamakta zorluk yaşarlar. Oyun terapisi sayesinde oyunlar aracılığı ile olayları anlama ve kavrama yetileri gelişir. Bu sayede öz güvenleri artar ve ileri yaşlarda bunun etkisini fazlasıyla görürler.

OYUN TERAPİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Faydaları aslında saymakla bitmez denebilecek kadar fazladır. Çocukların neye ihtiyacı olduğunu belirmek temel fayda olarak kabul edilir. Bunun yanında sıralamak gerekirse:

Travmaya neden olan olaylar veya sorunlar gün yüzüne çıkar.

Çocuğun geçirdiği veya devam etmekte olan travma tutumlarını anlamış olur.

Terapist sayesinde, çocuk da zamanla bu yeteneği kazanmaktadır.

Terapi sırasında kullanılan rol yapma oyunları sayesinde yaşadıkları durumların canlandırması yapılır. Böylece o durum hakkında verilecek tepki anlaşılır. Bunu drama ile ilişkilendirebiliriz. Drama alanında yapılan çalışmalarda da bu durum birebir uygulandığı için çok faydalı olmaktadır.

Rol yapma sayesinde, terapistin de desteği ile olaylara farklı pencerelerden bakabilir ve içinde bulunduğu durumdan kurtulabileceği anlatılmış, öğretilmiş olur.

Çocuk, artık yaşadığı kötü olaylara vereceği tepkileri değişecek ve öz güven kazanmış olacaktır.

OYUN TERAPİSİNİN GÜNLÜK OYUNDAN FARKI NEDİR?

Neredeyse bütün çocuklar oyun oynamaya bayılırlar. Oyun terapisinde, günlük oyundan farklı olarak terapi odasında yer alan oyuncaklardan bir oyun kurulur ve terapist bu sayede çocuğun iç dünyasına inebilir.

Terapi odasında bulunan oyuncaklar, önceden belirlenmiş, çocukların ruhunu ve yaşadıklarını ortaya çıkarabilecek oyuncaklardır. Bu sayede duygu ve düşünceler net bir şekilde anlaşılır, çözümler bir an evvel üretilmeye başlanabilir. Öte yandan çocuğun aile, arkadaş varsa okul ilişkileri de anlaşılabilir.

Bazı durumlarda çocuğun yaşadığı olumsuz duygu, durumlar hatırlanabilir ve bu yönde bir oyun hazırlanır.

Terapi odasında sıklıkla kullanılan oyuncaklar şunlardır: Bebekler, arabalar, kamyonlar, bina ve inşaat simgeleyen oyuncaklar, oyun hamurları, hayvan oyuncakları, kelepçe, polis kıyafetli oyuncaklar, kuklalar, su, içecekleri simgeleyen materyaller.

OYUN TERAPİSTİ KİMDİR?

Oyun ve oyuncakları kullanarak terapi uygulayan, çocuğun yaşadığı sorunlara çözümler arayan kişiye oyun terapisti denir. Bu kişiler çocuklarla samimi ilişkiler kurarlar. Böylece duvarları aşarlar ve terapiye hazır hale gelirler.

Terapistin asıl amacı çocuğun kendini ifade etmesini sağlamaktır. Sorunlara çözüm aramak, öz güven aşılamak bir sonraki aşamada gelir. Şayet ilk aşama başarılı olursa çocuk, içinde bulunduğu durumu rahatlıkla ifade edecek ve süreç kolaylaşmış olacaktır. Terapistler yönlendirme yapmazlar ve terapideki çocuğu her türlü baskıdan uzak tutarlar.

OYUN TERAPİSTİ OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Ülkemizde önemi keşfedildikçe popüler hale gelmeye başlayan Oyun Terapistliği için bazı şartları taşıyor olmak gerekir. Mezun olduğunuz alanın, bu mesleği yapmanıza uygun olması ilk şarttır. Bu alanlar: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, PDR, Hemşirelik, Tıp, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim Öğretmenliği. Bu şartları taşıyan kişiler kurumumuz bünyesinde düzenlenen Oyun Terapisi Uygulayıcı Sertifika Programı’na katılarak, uzman eğitmenlerden eğitimlerini alıp bu alanda çalışabilirler.

Alınan eğitim, yapılacak olan işin önemine bakıldığında uygulayacak olanların çok dikkat etmesi gerekir. Öte yandan mağduriyet yaşanmaması adına eğitim sonunda resmi ve geçerliliği olan bir sertifika alınması da elzemdir.

Mesleki yeterliliğini kazanan bireyler, anaokulu, kreş, özel eğitim merkezi, rehabilitasyon merkezi, okul, hastane gibi yerlerde oyun terapisi uygulayıcısı olarak çalışabilirler.

Etiketler:
WhatsApp
X
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Yükselen Akademi – Diğer Blog Yazıları

Diğer Makaleler