MONTESSORİ NEDİR? ÇOCUK ÜZERİNDEKİ FAYDASI NEDİR?
19. yy’da İtalya’da yaşayan Maria Montessori ilk kadın doktoru, pedagog ve antropoloji profesörüdür. Maria Montessori tıp okuduğu zaman, zihinsel engelli çocuklarla çalışmaya karar veriyor ve çocuklar için bir “Montessori” eğitim sistemi geliştiriyor. Çocuklar üzerindeki çalışmalarını gözlemlerken şunu görüyor: “Zihinsel engelli çocukları, normal zekaya taşıdığını görüyor ve normal zekalı çocuklara uyguladığı zaman da üstün zekaya taşıyabildiğini görüyor.”
Öncelikle Montessori, bir eğitim felsefesidir ve bu felsefe “Çocuk, doğuştan bir potansiyele sahiptir ve onunla dünyaya gelir. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için alan ve çevreye ihtiyaç vardır. Bunu sağlayan da eğitim sistemidir. Bu sistemde çocuk, tamamen özgür bir seçme hakkına sahiptir. Öğretmen de öğretmen değil çocuğa rehber konumundadır.
ÇOCUK BİR BİREYDİR
Maria Montessori’nin geliştirdiği yaklaşımın merkezinde çocuk vardır. Çocukların bireysel farklılıklarını göz önüne alarak her bir çocuğun biricik olmasını desteklemiştir. Öğrenmedeki farklılıkları da ortaya koyarak ‘Her çocuk farklı öğrenme stratejileriyle eğitim almalıdır.’ fikrindedir. Bu süreçte çocuklar kendi seçimlerini yaparak daha yaratıcı ve özgür kararlar vermeyi öğrenirler. Montessori, tamamen “öğrenci odaklı” bir sistem üzerine kurulmuştur.
Çocuğun öğrenme ortamında olan her şey somut olarak bulunmaktadır ve soyut hiçbir şey bulunmamaktadır. Yaparak, yaşayarak ve görerek çok daha sağlı bir öğrenme süreci gerçekleşiyor. Bu öğrenme modelinde çocuk çok zor konuları bile “oyun” gibi görerek, eğlenerek öğreniyorlar. Aslında bu eğitimler çocuklara özgüven aşılıyor ve onların disiplinli olmasına katkıda bulunuyor. Düzenli, tertipli, saygılı olmayı öğreniyor.
Çocuk, montessori eğitiminde bir birey olarak kabul edilir ve seçenek hakkına sahiptir. Özgür kararlar verir. Öğretmen, çocuğu yönlendirmez ve onun kendisini keşfetmesine yardımcı olur.
“Çocuğun eline veremediğiniz şeyi aklına koyamazsınız.” Maria Motessori